Denk je aan Limburg, dan denk je aan het prachtige heuvelland, Bourgondisch genieten en een stuk échte Limburgse vlaai. Maar, hoe Limburgs is vlaai eigenlijk en waar komt deze traditie precies vandaan? Wij vertellen er meer over!

De oorsprong
De geschiedenis van de Limburgse vlaai gaat terug naar de Middeleeuwen, waarbij het product niet alleen in Limburg bekend was, maar ook in delen van Duitsland. Het woord ‘vlaai’ is afkomstig van het Germaanse woord “vlade”, en betekent plat. De Limburgse vlaai is dan ook een platte, ronde broodkoek, belegd met o.a. fruit- of rijstvulling. Door het goede klimaat en de grondsoort, zijn de vlaaien uiteindelijk in Limburg terecht gekomen.

Limburg en de vlaai
Toen de vlaai eenmaal haar intrede deed in Limburg, werd deze enkel geserveerd op speciale gelegenheden. Inmiddels eten we dat overheerlijke stukje vlaai ook bij de kopje koffie, tijdens de pauze of als lekkernij na het avondeten. Tegenwoordig worden er naast de traditionele Limburgse vlaaien, ook vlaaien gemaakt van een verrijkt gist- of linzendeeg.

Kan je door de vele keuzemogelijkheden niet kiezen? Kies voor de typisch Limburgse rijstevlaai! Een tikje hoger dan de andere vlaaien en lichter van kleur. Is rijst niet helemaal jouw ding? Kies voor kersenvlaai, kruimelpudding of kruisbessen! Bestel hier je favoriete producten.