Zelf échte Limburgse vlaai maken? Onze bakkers delen graag hun geheime recepten met volgers. Wij vroegen onze volgers welk recept gewenst was. Het werd nog moeilijk kiezen met al die leuke reacties. Als eerste delen wij onze Linzen Zwarte Pruimenvlaai. Ga jij ook aan de slag? Volg ons op Facebook en deel het resultaat met #bakkerijpaulissen. Wij zijn benieuwd naar jullie baksels!

Ingrediënten:

Deeg

350 gr bloem

1½ theelepel bakpoeder

175 gr basterdsuiker

1 zakje (8 gr) vanillesuiker

Snufje (2 gr) zout

150 gr echte boter in blokjes

3 eetlepels (50 gr) melk

1 ei

Zwarte pruimenvulling

350 gr gedroogde pruimen

70 gr ‘normale’ suiker

Garnering

30 gr grove suiker

1 eidooier

Werkwijze:

Begin met de (voor)bereiding van de pruimenvulling door de gedroogde pruimen 24 uur in lauw water te weken. Verwarm vervolgens de pruimen in het weekwater tot ze zacht zijn. Maak met de mixer een puree van de pruimen met zo min mogelijk water. Breng de pruimen naar wens op smaak met de suiker.

Meng voor het deeg alle ingrediënten onder elkaar met een keukenmachine/mixer met deeghaken. Laat de machine een 5 tal minuutjes in snelle stand kneden. Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen. Leg het deeg 1 uur in de koelkast.

Beboter een vlaaivorm en bestuif het aanrecht met bloem. Rol één deegbol uit tot een ronde lap die je bakblik volledig bekleed. Druk de randen aan en prik met een vork gaatjes in de bodem. Rol de rest van het deeg uit en snijd er repen van die circa 2 cm breed zijn.
Verdeel de pruimenvulling gelijkmatig over de bodem en leg de deegrepen er overheen in een ruitjespatroon. Bestrijk de linzenvlaai met de losgeklopte eidooier en bestrooi hem met de grove suiker.

Bak de vlaai in een voorverwarmde oven op 150 graden ongeveer 35 minuutjes. Haal na het bakken de vlaai voorzichtig uit de vorm en laat hem afkoelen.

Eet smakelijk!


#echtelimburgsevlaai #recepten #vlaai #bakken #ambacht #innovatie #bakkerijpaulissen #bakkervanvroeger #annonu